fbpx
Albánia szállás, nyaralás, élmény Magyaroknak

Albán ételek, gasztronómia

Albán ételek #1 történelem

Albánia árak szupermarketA rendkívül gazdag albán konyhát több nemzet és több történelmi időszak is befolyásolta. Nyilvánvalóan a mediterrán fekvéséből adódóan a legalapvetőbb fűszerek, zöldségek és gyümölcsök adottak. Igen erősen befolyásolta az Albán gasztonómiát az olasz hatás, hiszen a „csizma” sarka csak egy-kétszáz kilométerre fekszik, és rendszeresen megfordultak és manapság is megfordulnak itt olaszok. 

Az albán ételekre a másik történelmi hatás a törökök. Albániát is hozzánk hasonlóan több mint 500 évig uralták a törökök, ebből is adódik párhuzam a két nép között. (Hunyadi János és Skander bég).

Albánia látnivalóiAmiről még mindenképpen szót kell ejtenünk az a vallási hatások. A muszlim vallást gyakorolja a lakosság többsége és ebből fakadóan hatása van az ételekre, húsokra is, DE nagyon fontos, hogy Albánia a világ egyik legtoleránsabb országa a vallásokkal szemben. Ennek a ténynek azért már korántsem vidám története van hiszen a második világháború után egészen 1991 ig a legdurvább kommunista diktatúra itt volt Albániában, melynek személyes megtestesítője Enver Hoxha volt. 

Enver Hoxha idejében vált teljesen ateista országgá Albánia. Ennek lett az eredménye, hogy manapság nagyon jól megvan egymás mellett a katolikus, ortodox és muszlim. Tisztelik egymást és soha nincsenek ebből adódó konfliktusok. A muszlinok nagy része is mértékletesen hívő, azaz simán fogyasztanak pl. alkoholt.

 

Albán ételek, gasztronómia #2 egészség

Egyes információk szerint az albán konyha az egyik legegészségesebb egész Európában mivel itt fogyasztják a legtöbb zöldséget, salátát. Nos ezt csak megerősíteni tudom mivel a legtöbb étel mellé salátát kínálnak, nevezhetjük ezeket görög salátának is, bár csak azért mert sajt van rajta… Ja igen: a sajtok általában mindenütt frissek és háziak, és többnyire juh és kecske.

Ha már említettem a házi termelést, nem árt tudni, hogy a megművelt területek 98%-a családi vagy magán kézben van. Jelentős a juh, kecske és marha állománya. Kevésbé jelentős a sertés.

A hentes üzletek, éttermek, zöldségesek nagyon jelentős része családi vállalkozás. Jellemzően az éttermekben a séf a házigazda vagy háziasszony. A főztjeik ízletesek, szaftosak, és rendkívül egyediek, és nem utolsó sorban olcsók. Nem nagyon találtam két olyan éttermet ahol egyformán készítették volna el a kedven Specámat (töltött paprika) vagy Távét.

Visszatérve az egészséghez, rengeteg salátát tudsz fillérekért fogyasztani, és házi sajjtal megszórva, házi olívával leöntve fogyasztani. Ha már másról nem is írnék ezért is mégéri kipróbálni. 

A sült burgonyára kitérve egy picit, szerintem a legtöbb helyen csak a turisták és a gyerekek miatt készítik, bár azt kell mondanom ezt is nagyon jól csinálják. Hogy mit lehet egy sült krumplin jól csinálni? Hát azt, hogy ez nem porból paszírozott krumpli hanem helyben termelt kézzel pucult burgonya, és hidd el teljesen más íze van.

Albán ételek, gasztronómia: húsok

Albán ételek, Qofte, tyofte, gasztronómiaVörös húsok: Már írtam, hogy a legjellemzőbb a juh, kecske, marha. Arról nem írtam, hogy ezeket is és minden állatot fiatalon vágnak le. Tehát a legtöbb tányérra kerülő hús fiatal állatból készült. Ez önmagában is eszméletlen finommá tesz pl. egy sült kecskét, egy borjúhúsból készült Qofte-t. Ezekről a jellemző ételekről külön fejezetben írok.

Az Albán ételek könnyedek és könnyen emészthetőek.  Itt is az éttermekben már lehet kapni csirkéből készült ételeket, de mivel ez egyik sem helyi sajátosság én nem nagyon kóstolgattam.

Halak. Eddig még egy szót sem írtam a halakról, pedig a másik legjelentősebb ágazat a halászat. Rengeteg halfajta és itt a tengerben. Albánia 360 km partszakasszal rendelkezik melynek egy része az Adriai a másik része a Jón tenger.

Az éttermekre jellemző, hogy a reggel frissen kifogott halakat tálalják este, és az itt teljesen természetes, hogy nincs minden ami az étlapon szerepel. Ha belegondolunk ez így a normális mert nem tudnak minden nap minden Albán ételek, Levrek, halhalfajból annyit fogni amennyire szükség van. Az éttermekre amúgyis jellemző, hogy nem nagyon van étlap hanem megmondják, hogy éppen milyen húsuk van frissen és abból mit tudnak készíteni.

Albánia jellemző halai a teljesség igénye nélkül: Merluc, Levrek, Koc, tintahal (kallamar), rákok: garnéla (karkalec) és tarisznyarák (gaforre), Kagylók.

Nekem személyes kedvencem a Merluc, tengeri süllő.

Albán jellemző ételek

Albán ételek, speca, töltött paprikaA teljesség igénye nélkül néhány ízletes Albán ételt sorolok fel, de érdemes minden mást is kipróbálni.

Speca Te Mbushura – Töltött paprika A legtöbb helyen szaftosan készül és a maradék hús a tetejére van sütve, több helyen aludtejjel is tálalják.

Qofte (tyofte) shtëpie – Albán fasírt – általában hosszúkás rudakban sütik vagy grillezik hasonlít a sevabcsicsához, vagy a mics-hez. Szerintem ezektől sokkal fonomabb, készülhet borjú és birkahúsból. (ha sertésből készíted az is jó lehet, de sohasem lesz olyan finom 🙂

Töltött padlizsán – Patëllxhanëve Të Mbushur – Sok petrezselyemmel és borjúhússal készül. Isteni finom szaftos étel.

Tave Dheu – Egy cserépedényben forrón tálalt étel. Több féle módon készítik, egy picit savanykás ízű. Halas étteremben inkább haldarabokkal és halbelsőséggel készítik. Normál éttermekben ettem már borjúmájjal készült Táve-t is az is isteni volt.

Pesh – halak bármilyen formában sütve

Goffore – Tarisznyarák – Főzve, sütve (diótörővel tálalva)

Sült kecske, Kukurec, Pace, Mish Vici Mashurka, Tasqebab, Sült bárányfej

Pizza: muszály ideírnom a pizzát, mert olyan finom pizzát készítenek a legtöbb helyen, hogy olaszországban sem ettem jobbat. Annyi a különbség, hogy itt 800-1200 Ft (250-500 Lek) között van az ára 🙂

Albán gasztronómia: Italok

Sokan kérdezték tőlem, ha lemegyek a tengerparta ott lehet inni jó sört? És nem drága? A válaszom: szerintem kimondottan jó sörök vannak kimondottan olcsón.

Albán gasztronómia : ElbarAlbán sörök: Kaon, Tirana, Korca, Elbar

Import sörök: Peroni (olasz), Peja (koszovói) ez a kedvencem

Még a legszegényesebb éttermekben is hűtött korsókban hozzák a söröket.

Borok: vannak bortermelő vidékek, az éghajlatuk is alkalmas rá, de kimondottan finom borokat nem ittunk.

Raki: ez az albán „pálinka”, általában szőllőből készül, egyszeri lepárlással, de ittam már gránátalmából készült rakit is. Teljesen iható „fejfájásmentes” ital.

Skenderbeu konyak – régebben hazánkban is lehetett kapni. A konyakgyárról csatolok képeket.

Mi lesz veled Albán gasztronómia az Eu csatlakozás után???

Én nem fogok itt politizálni, de egy dolgot szeretnék leírni. Mint minden csatlakozás előtti állam polgárai itt az albánok is várják az EU-t, mert biztosan több lesz a fizetésük, nagyobb lesz a jólét stb. Egy bizonyos szempontból igazuk is van, de én nagyon féltem azokat a családi vállalkozásokat, éttermeket, termelőket akik majd a szigoró szabályozások közepette kell, hogy megfeleljenek mindennek. Mi lesz a kvótákkal? Mennyi oliva kvótát fognak kapni? Nyilván ezekre még senki sem tudja a választ. 

Albánia jelenlegi berendezettsége, mezőgazdasága családi gazdaságokon alapul. Én nagyon sajnálnám ha pont ezt a családias vendéglátását, házi sajtait, házi juhokat és kecskéket, szabadon termelt fűszereit, reggelente kifogott friss halait, házilag főzött gránátalma rakit kellene majd nekünk nélkülöznünk. Akkor már egy más országban és más vendéglátásban fogjuk magunkat találni.


Sok sok albán receptet találsz itt: https://agroweb.org/

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .