fbpx
Albánia szállás, nyaralás, élmény Magyaroknak

Albánia árak

Egy fontos kérdés felmerülhet nyaralás előtt, hogy vajon mennyibe fog kerülni Árak, főzés a konyhábanaz ottlét? Nagyon sok környező országban viszonylag kedvező áron lehet már szállást foglalni és az odautazás is kibírható, de a nyaralás során szembesülünk azzal, hogy bizony egy 4 tagú családnak egy kiadós vacsora néhány sörrel több tízezer forintba is kerülhet. Nem akarok konkrétumokat írni, de tény, hogy néhány tengerparti országban nagyon durván elszabadultak az árak, ami pedig keserű ízt adhat a nyaralásnak. Mert ugye nem mindenki akarja bevásárlással és főzéssel tölteni a tengerparti nyaralását. Én most 2019 márciusában voltam egy más ország tengerparti városban ahol szezonon kívül 3500 Ft.-ért vettem a gyerkőcnek egy hot-dog ot és 850 Ft.-ért ittam egy pohár!! sört.

Milyen jó lenne egy olyan helyre elmenni ahol bátran beülhetünk egy étterembe és például hasonlóak az árak mint itthon vagy ne adj isten még olcsóbb is! Igen, jelentem van ilyen hely! Hangsúlyozom… jelenleg! Azaz 2020.-ban.

Az árak 2023 ban sem sokat változtak ám figyelembe kell venni a HUF EUR árfolyamot (A forint folyamatosan romlik) és az EUR – LEK árfolyamot! A LEK az elmúlt években folyamatos erősödést mutatott az Euróval szemben így ez a HUF LEK átváltásra kedvezőtlenül hat.

Albánia árak #2 általánosan

Az Albán minimálbér még viszonylag alacsony, sokkal kevesebb mint nálunk, ezért az árak sem túl magasak. Az import termékek árai körülbelül ugyanazok mint itthon, egy részük olcsóbb. A hazai termékeik árai viszont jóval kedvezőbbek a magyar áraknál. A következőkben megpróbálom egy kicsit boncolgatni.

Szállodák, apartmanok árai Albániában

Ezeket az árakat a legnehezebb „belőni”, talán egy statisztika segíthet. Leszűrve Dürres megyére a Bookingon, főszezonban Augusztus 1-8 ig, 2 felnőtt 2 gyermek részére, ellátás nélkül. Az árak Forintban és éjszakánként és családonként értendőek. Így összesen 220 darab szálláshelyet hasonlítottam össze.

  • 110 szállás – 16.000-32.000 Forint/éj
  • 60 szállás – 16.000 Forint alatt
  • 50 szállás – 32.000 Forint felett

 Fontos!

Nagyon alaposan nézd meg a szállás közvetítők ajánlatait, mert sokszor nem tesznek fel fényképeket és elhelyezkedést. Gondolom Te sem szeretnél több száz métert sétálni a tengerpartig, ráadásul úgy, hogy egy 4 sávos úton kell „átmásznod”. Ezek a közvetítők akár már 25 Eur/éjszaka ártól is hirdetnek szállásokat.

A mi szállásunk átlagára főszezonban 60 Eur/éj/család, és ebben már minden szolgáltatás benne van, klíma, Wifi stb. Az apartmanok 2019. májusában készülnek el, tehát teljesen újak, minden berendezésükkel együtt. Azóta átadásra kerültek újabb apartmanok is 2023 ban, sőt már 2024 ben vannak újak.

Albánia árak #3 szolgáltatások, éttermek

Általánosságban igaz, hogy a szolgáltatások jóval olcsóbbak mint itthon, ideértem az éttermi árakat is. Jellemző, hogy az alapanyagokra viszonylag kevés árrést tesznek még a tengerparton is. Például egy boltban 80 Lek egy Peja (Koszovói sör 🙂 ), a parton pedig 100-150 Lek. Közvetlen a tengerparton is lehet 250-450 Forintért sört inni. 

Néhány ár éttermekből: Durres drágának számító étterem – 4 felnőtt – bőséges vacsora előétellel, üdítő, sör, raki – összesen 15.000 forint. Csak megjegyzem nem tudtunk mindent megenni. (~3750 ft/fő)

Qerret, Durres – tengerpart – 4 felnőtt, 3 nagyobb gyermek 12-16 éves – könnyű ebéd, halak, saláták, grillezett sajt, üdítők, bor, sör – 13.000 Ft (~1900 Ft/fő)

Qerret, tengerpart mellett – 10 felnőtt 2 gyerek (12 év fölött) nagyon bőséges szülinapi vacsora előételekkel, báránnyal, garnélával, tenger gyümölcseivel, nagyon sok sörrel és üdítővel – 44.000 ft (~3700 Ft/fő)

Ezek az árak 2020 as árak és Durres és Qerret környékére vonatkoznak

Bolti árak, szupermarketek

A legkellemesebb csalódás az órási kínálat ami sokszor még a hazait is felül múlja. Az biztos nem sok olyan dolog van amit itt nem lehet kapni. Általánosságban igaz, hogy a hazai termékek árai igen kedvezően. Most véletlenszerűen leírok néhány termék árát forintba átszámolva. Az árak 2020 áprilisiak, és általában a helyi de kiváló minőségű termékekre vonatkoznak.

Juhsajt -2500 Ft/kg, Nagy zsemle 25 Ft, Csirkemell felvágott 1500 Ft/kg, Sör (Peja) 200 Ft, ásványvíz 100-200 Ft, Olajos hal 150 Ft, Borok ~2000 Ft, Oliva 1800 Ft/l

Tekintsd meg a képeket a kínálatról…

Albánia árak #5 üzemanyag, dohányárú

A legutóbbi tankolásnál a hazainál némileg drágább volt az üzemanyag: Albánia benzinkútGázolaj – 425 Ft/l, a benzin is hasonló árú. Mindenképpen érdemes Koszovóban megtankolni ha autóval utaztok mert ott 1,12 Eur a benzin és 1,13 a gázolaj.

A dohányárú itt még jóval olcsóbb 600-750 Ft között mozog, a piros dobozos „M” 750 Ft.

Műszaki cikkek árai Albániában

Itt ezen a linken tudsz az árakról tájékozódni.

http://www.azaelectronics.com/index.php?route=common/home