fbpx
Albánia szállás, nyaralás, élmény Magyaroknak

Albánia pénzváltás

Albánia pénzneme, eredete

Albán Pénznem: Albán Lek (ALL)

Albánia pénzneme a LEKAlbániában 1926 februárjában vezették be a LEK-et, előtt Albánia pénznem nélküli ország volt. 

A LEK nevének eredete: A lek pénz neve Nagy Sándor albán köznapi beszédben használt rövidített nevéből (Leka i Madh) származik. A qindarkë az albán qind (száz) szóból ered, jelentése „százacska”

Albánia pénzváltás

Albániában a banki szolgáltatások megfelelő színvonalúak. Pénzfelvevő automaták széles körben elérhetőek, a legtöbb üzletben, benzinkutaknál bankkártyával is lehet fizetni. Pénzváltás a mindenhol elterjedt pénzváltó irodákban megoldható.

Albán LEK-et nem kell Magyarországon keresni, kint Albániában jó árfolyamon lehet LEK-et váltani Euróról, dollárról stb.

A reptéren, bankban ne váltsatok mert itt nagyon rossz az árfolyam.

A legjobb árfolyamon a kis független pénzváltóknált tudsz Eurót Lek-re váltani.

Számtalan helyen van Western Union pénzváltó, itt is érdemesebb lehet váltani, a bankoknál kedvezőbben, de független váltóknál drágábban. Több helyen számítanak fel komissziót ami akár 8% is lehet, ezt érdemes előtte megkérdezni.

Ha Qerret-ben nyaralsz akkor érdemes Kavajába bemenni pént váltani, kb 5 km és jó árfolyamon váltanak. Itt egy térkép ahol 2 pénzváltó is található. 

Euro – Albán LEK árfolyam

Euróval is lehet fizetni sok helyen, de kisebb összegeket a rosszabb átváltás miatt nem érdemes. Érdemes váltani, és ha megmarad a LEK a legközelebbi utazásnál fel tudod használni 🙂 (úgyis vissza fogsz térni).

A bankkártyát nagyon sok helyen elfogadják már, de kisebb helyeken még nincs terminál.

Albánia pénzváltás #2

A bankautomatákból is lehet Lek-et felvenni, sőt a CIB banknak vannak saját automatái (Intesa Sanpaolo Bank) ahonnan díjmentes a készpénz felvétel. https://www.intesasanpaolobank.al/en

A pénzfelvét árfolyamát a legtöbb esetben dupla konverzióval számolják, először a LEK (ALL) – EURO átváltás aztán pedig EUR-HUF váltást csinálnak a Bankok. 

Albán LEK-EUR-HUF árfolyam

Exchange Rate EUR: csü, 25 ápr.

Még több információ az Albán pénzről itt: https://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_lek

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .