fbpx
Albánia szállás, nyaralás, élmény Magyaroknak

Albániáról

Szia! Albánia vagyok! Gyere és ismerj meg!

Kedves vendégem, Drága turistám! Albánia tudnivalók #1

Albánia tudnivalókSzeretettel üdvözöllek nálam! Albánia vagyok. A nevem azt jelenti sasok földje, de van, aki az ezer hegy országának hív. Be kell vallanom, hogy mindkettőre büszke vagyok.
1912. november 28. óta független és 1994 óta élek demokráciában. Államformám parlamentáris köztársaság.  Hivatalos anyanyelvem az albán, de beszélek görögül és angolul is.

Okmányok szempontjából, ha meglátogatsz, akkor vagy az útleveledre vagy új személyi igazolványra (kártya) lesz szükséged, no meg egy térképre és minden olyan holmira, amit minden utazásnál magaddal viszel.  A személyes tárgyaidat vámmentesen tudod áthozni a határokon.

Aktuális információk a konzuli szolgálat honlapján: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

Mindenképpen mentsd el a következő telefonszámokat a telefonodba:

Mentők: 127
Tűzoltók: 128
Rendőrség: 129

Éghajlatom a csodás hegyvidéki tájaimon kontintetális, a lenti tengerparti szakaszon pedig mediterrán. Úgy gondolom, hogy ez csodás előnyöm, hiszen egyszerre lehet részed általam a hegyvidéki kirándulások érzésében és a tengerparti Riviéra nyújtotta fantasztikus élményben.
A hegyvidéki tájaim elképesztő látványban részesítenek, a tengerparti látvány pedig teljesen magával ragad majd téged.

Albánia tudnivalók #

A gazdasági helyzetem az, amin talán még van mit javítanom. Múltamra visszatekintve ez érthető hiszen a rengeteg velem megtörtént esemény megtört és visszaszorított a fejlődésben. Most igyekszem minden lemaradásomat behozni és fejlődni a többi európai országhoz. Mindent megteszek ez ügyben, de egyelőre arra kérlek, hogy légy velem türelmes.
Hivatalos pénznemem a lek, de elfogadom, ha te euróval vagy dollárral szeretnél fizetni. A modern bank terminálokat is igyekszem minél több üzletben megteremteni, de még mindig nagyon sok helyen csupán készpénzzel tudsz fizetni. Minden pénzintézetemnél találsz automatát, ahol készpénzhez juthatsz.

Albánia tudnivalók #3 

Az egészségügyi színvonalam is hagy némi kivetni valót maga után. Komolyabb baj esetén ettől függetlenül bármikor fordulhatsz a magán klinikákhoz vagy a rendelőintézetekhez.  Arra kérlek, hogy ha meglátogatsz, akkor hozz magaddal házi patikát illetve a rendszeresen használt gyógyszereidet.
Kötelezően nem kell beoltatnod magad
, de vannak javasolt oltások, amiket érdemes átgondolni, ha hosszabb ideig szeretnél nálam vendégeskedni.
Nem vagyok veszélyes, nem akarlak megijeszteni, de szeretném, ha úgy utaznál hozzám, hogy egészségügyi szempontból teljesen felvilágosítva érkezel!
A vezetékes vizet nem javasolják fogyasztani nálam, de voltak már, akik megkóstolták és semmi bajuk nem lett.

A vallás sokáig nagyon érzékeny téma volt nálam- Hoxha ugyanis elhitette velem, hogy nincs szükségem semmilyen vallási nézetre, így hát én teljesen ateistává váltam. Ma már sokkal szabadabban gondolkodom és a népem nagyon sok féle vallási felekezethez tartozik. Nálam laknak katolikusok, evangélikusok, muszlimok és ortodoxok is. Büszke vagyok arra, hogy ez a színes nép képes egymás mellett békében élni úgy, hogy maximálisan elfogadják egymás vallási hova tartozását.  Senkit nem bélyegzünk meg a hitéért!

A főzéstudományom nagyon jó és a konyhánk pazar ételekkel várja az ideérkezőket.  Bizton állíthatom, hogy ha idelátogatsz, akkor nem maradsz éhes és igazi gasztro élményekben lehet részed. Látogasd meg az éttermeinket, de érdemes betérned oda is, ahol csak a helyiek étkeznek. Keresd fel a legjobb helyeket és tölts el ott egy finom ebédet vagy vacsorát.

Albánia tudnivalók #5

Sokáig egy nagyon elszeparált ország voltam, aki személyi kultusz hatása alatt élt.   Ahhoz, hogy megértsd a jelenem meg kell ismerned a múltamat. Nem azért vagyok lemaradva a fejlődésben, mert nem törődtek velem, hanem mert egyetlen ember olyan vezetéssel akart jó létet hozni, amivel a legnagyobb károkat okozta számomra.
Ma már éledek, mint a hamvaiból feltámadt főnix és ragyogok új, pompás színeimben. A sötét múlt hozadéka, ami az elzártsággal járt, hogy nagyon vendégszerető a népem. Szeretik a magyarokat, hiszen Szkander bég hűséges szövetségese volt Hunyadi Jánosnak és hát együtt harcoltak a törökök ellen. Ezt a népem pedig nem felejtette el.
Bátran lépdelj felém, utazz a kijelölt úton és nem fogsz bennem csalódni. Én is olyan vagyok, akárcsak a többiek. Kicsit tökéletlen, de pontosan ezért tökéletes!
Minden szeretetem a tiéd az idő alatt, míg itt vagy, s mikor elmész én majd várlak vissza!
Gyere és napozz a kék tenger partjain, hagyd, hogy elvarázsoljalak, hogy kicsit máshova repítselek ne testben, hanem lélekben is!

Bízz bennem! Gyere el! Utazz ide!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .