fbpx
Albánia szállás, nyaralás, élmény Magyaroknak

Albánia autóval

Albánia autóval útvonalak

 1. Albánia autóval Koszovón keresztül

  Általunk ajánlott útvonal: Szeged (Röszke) – Belgrád –Nis – Prokuplie (E80) (vagy Krusevac felé is lehet menni) – Koszovó – Albánia -Qerret
  Részletes leírás lejjebb! Ezt az útvonalat a Google nem tervezi!

 2. Albánia autóval Ohrid feléSzeged (Röszke) – Belgrád –Nis – (Észak Macedónia) – Skopje – Tetovo – Ohrid (Albánia.)- Qerret
  Ha el szeretnéd kerülni Koszovót ez az ajánlott út.

  MEGTEKINTÉS A GOOGLE TÉRKÉPEN
 3. Magyarország- Szerbia – Montenegró- Albánia: Ezen az útvonalon kevesebb az autópálya és elkerüli Koszovót (aki szeretné). Útvonal: Szeged (Röszke) – Belgrád – Cacak – Nova Varos – Dobrakovo (Montenegró) – Podgorica – Shkoder (Albánia) – Durres – Qerret 🙂
 4. Albánia Románián keresztül: Ha Magyarország keleti feléről utazol érdemes lehet megfontolni, hogy Nagyvárad – Arad – Temesvár -Belgrád felé vedd az irány. Ennek az útvonalnak előnye, hogy Romániába a határ nem vészes, és általában a Román-Szerb határon sincs tumultus. Így viszont Belgrád déli részéig nem autópályán fogsz haladni.
 1. Magyarország – Horvátország – Bosznia – Montenegró – Albánia
  Ezen az útvonalon nem kell nagy határforgalmakra számítani. Kevés az autópálya, viszont cserébe csodálatos tájakon tudsz itt is keresztül haladni. A magyar M6 is szinte teljesen üres…


1. útvonal részletesen Szeged (Röszke) – Belgrád –Nis – Prokuplie (E80) – Koszovó – Albánia -Qerret

Apja, hozd a kocsit, megyünk Albániába! – Utazás Albániába autóval!

Olcsó nyaralás autóvalKezdetek!

Mindenképpen fusd át az autót műszakilag, tankolj bőségesen és indulhat a nagy utazás. Ne félj neki vágni autóval Albániának! Mindössze 1050 kilométer és egyáltalán nem kietlen tájakon vezet az út, mint ahogyan azt az ember gondolná.
Fontos, hogy a Google és a Waze alkalmazás nem Koszovón keresztül vezet, de a mi ajánlott útvonalunk igen. Ugyanis ez az útvonal kisebb határforgalommal rendelkezik, és nem utolsósorban rövidebb, mintha Macedónia felé vennéd az irányt. Az oldal alján talász még alternatív útvonalakat.

Még valami, ami nagyon fontos!

Szerbia, Koszovó és Albánia nem EU-s tag, így az EU-s díjcsomagok, amibe beletartozik az internet és a telefon nagyon drága. Ígéretek szerint 2019. júniusától ez jelentősen csökkenni fog.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy akkor hogy használd így a GPS-t?

Visszarepítünk egy kicsit nagyapáink idejébe, akik PAPÍR térképet használtak hosszabb utazásaik során.  Egy szimpla térkép is feldobható.

 Színes filctoll vagy ceruza kell hozzá mindössze. Jelöljétek be az útvonalat a térképen egy színnel. Egy másikkal csillagozzátok meg, hogy hol fogtok majd megállni illetve azokat a helyeket is bejelölhetitek egy másik színnel, ami számotokra volt érdekes. Amikor pedig hazaértek, akár fényképekkel tarkítva kitehetitek a falra is, ami mindennap emlékeztet majd benneteket, hogy mekkora élményben is volt részetek. Egy szelet az utazásból, ami a kezetekben maradt.

 Borderwatcher alkalmazás Magyar Szerb határinfóTermészetesen van „B” verzió: Az offline IGO tökéletes megoldás és jól is tervezi az utat. Mi IGO-val utaztunk ami alatt HERE térkép volt 2018 Q4-es.

A másik teljesen jó oofline alkalmazás a MAPS.ME amely Androidra és IOS-re is INGYEN letölthető! A Maps.me alkalmazásban megtalálható az apartmanunk Magyar Apartmanok Qerret néven. (https://www.openstreetmap.org/#map=18/41.21724/19.50609)

https://maps.me/en/download/

Használható még a Sygic alkalmazás is.

Indulás előtt érdemes letölteni a BorderWatcher nevű alkalmazást a Play áruházból (biztosan van hasonló IOS re is). Ha nem akarod letölteni itt a Police.hu-n is tudsz tájékozódni a határhelyzetről. Ennek segítségével tájékozódni tudsz a Magyar-Szerb határ helyzetről.

Részletes határinfók itt: https://www.albaniaszallas.hu/hatarinfok/


JAlbánia autóval áttekintő térképöjjön hát az útvonal, elő a térképpel: Albánia autóval #1

Szeged (Röszke) – Belgrád –Nis – Prokuplie (E80) – Koszovó – Albánia.


Magyar határ – Belgrád

A Határhoz közeledve mindenképp keress rá az a határinfóra, hogy hol  mennyi a várakozási idő előreláthatóan. Ha megnézted, hogy pl. Röszkénél a nagy határon 2+óra a várakozási idő, akkor arra nyugodt szívvel számolj rá még +1 órát és akkor még lehet, hogy keveset mondtam. Érdemes Röszke 2. megnézni, mert a kis határon koránt sincs akkora forgalom, kevesebb a várakozási idő. Igaz azt is fontos figyelembe venni, hogy 07.00-kor nyit a kis határ. Ha kinézted a megfelelő határátkelőhelyet és átlépted a Magyar-Szerb határt, akkor Nis-ig meg sem kell állnod, hiszen végig autópálya vezet. A magyar határtól Belgrádig egyetlen fizetős kapu lesz az autópályán, ahol 5 eurót fognak kérni (2019 márciusi adat). Érdemes Újvidék után lepillantanod a Duna hídról, mivel óriási szélességű itt a Duna folyó, amely nagyon pazar látványt nyújt. S hogy még egy pici földrajz órát is beletegyünk, innen nem messze folyik össze a Tisza és a Duna.Belgrád – Nis

Amikor közel értél Belgrádhoz érdemes a városon keresztül menni és nem az elkerülőn, mivel az út sokkal gyorsabb és, mert bepillantást nyerhetsz Belgrád belvárosába. Egy gyorsforgalmi út vezet teljesen a városon keresztül. A várost elhagyva Nis-ig szintén végig autópálya visz, ahol szintén lesz egy fizetős kapu, itt 7 eurót fognak kérni (2019. március).


Nis – Koszovó

Nis után kb. 6 kilométerrel kell letérni az autópályáról Prokuplje irányába és innentől egy kb. 80 kilométeres úton kell haladni a koszovói határig. Ez az autóval utazás Albánia felé talán a „legrosszabb” szakasz. Nyugalom, abszolút nem kell pánikba esni, nem fognak úton állók a kocsink elé ugrani. 🙂  Kétsávos úton tudsz haladni, ami nem forgalmas és bepillantást nyerhetsz az igazi szerb valóvilágba.  A legrosszabbat arra értjük, hogy a házakat elnézve könnyen egy Kusturica filmben találhatod magad. Esetleg érdemes a zenei tárba berakni a Macskajaj főcímdalát és ezen a szakaszon meghallgatni. Az út biztonságos, alig forgalmas, némileg kátyús.

 ➡  Itt megjegzem, hogy van egy másik út: Nis előtt 68 km-el, Pojate-nél ha lefordulsz Krusevac felé akkor Krusevac után a 38-as úton haladva, ki lehet kerülni Prokuplje-t. Itt talán az út minősége jobb. (Eredeti út: Pojate-Nis-Prokuplje-Merdare => 155km, Pojate-Krusevac-Merdare => 114km)

A koszovói határt elérve jön az első kellemes meglepetés, mert egy szép új határátkelő fogad minket. Várakozási idő minimális, hiszen nincs nagy forgalom.  A mi ajánlott útvonalunkon új típusú személyi igazolvány (chipes és a nem chipes kártya) ajánlott.

Itt meg lehet nézni a várakozási időket: https://mpb.rks-gov.net/ Sajnos, néha itt is előfordulhatnak hosszabbb várakozások, főként Koszóvó irányából, és főként hétvégén.

A konzuli szolgálat honlapja friss információkkal: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?koszovo


Koszovói határ – Pristina – Albánia – Albánia autóval

A két határ között meg kell vásárolnunk egy koszovói gépjármű biztosítást, ami 15 napra 15 euro. Náluk a gépjármű zöldkártya ugyanis nem szükséges. Átlépve a határon egy kisebb városkán kell keresztül hajtanunk, ahol a 4 sávos forgalmi utat még éppen építik. Ez a forgalmat nem zavarja.  Innen majdnem teljesen Koszovón keresztül autópálya és vagy gyors forgalmi út vezet. Néhány kilométer csak a 2 sávos út. Autópálya díjat nem kell fizetni.
Az autópályák melletti benzinkutaknál bátran álljatok meg egy szendvicsre vagy egy kávéra, mert hihetetlenül kedves kiszolgálásban és olcsó árakban lesz részetek. Ittunk kávét 50 centért (nem, nem az énekesért J ) és mellé vettünk Shell Deli szendvicset 1 euróért.  A benzinkutaknál csokornyakkendős, fess fiatalemberek fogadtak bennünket, ragyogó mosollyal.  Ezzel a koszovói mítosz lerombolva. Számunkra ez egy nagyon pozitív benyomás volt a vendégszeretetről. A legközelebbi utunk során még az autópályáról is le fogunk térni és Pristinában egy jó ebédet fogunk elfogyasztani, számításaink szerint néhány euróból.
A koszovói autópálya kiváló minőségű és csodálatos hegyekkel teli úton megy keresztül. A csodálatos tájat nézve ez a kb. 150 kilométer hirtelen elrepül.Albánia – Albánia autóval – a cél

Lassan közeledik az albán határ (éljen, éljen J ), fantasztikus nyaralási helyünk színtere. A határnál már érződik a koszovói – albán barátság, mert igen szeretetteljes fogadtatásban lehet részünk itt is. Kissé meglepődbe, de annál nagyobb örömmel tapasztalhatjuk, hogy csupán egy határ van, amin igen gyorsan át is jutunk. Fontos tudni, hogy az albán nép nagyon szereti a magyarokat és ez a szeretet egy fontos történelmi személyhez kötődik Skander Béghez és a mi Hunyadink nevéhez, akik együtt küzdöttek a törökök ellen.

A határt átlépve továbbra is kiváló minőségű autópályán folytatódik az utunk, ami egy alagút felé vezet, de még az alagút előtt 5 eurót kell fizetni. Ez az egyetlen költség Albániában az autópályákon. Az autópálya és az alagút is teljesen új. Nagyszerű viaduktokon és hegyeken vezet.
Az autópályán Tirana felé kell tartanunk. Már nincs sok hátra az albániai élményekig.  Mikor már közel járunk a fővároshoz, Tiranát elkerülve Durres felé kell tartanunk. Innen márt valóban nincs sok hátra. Durres mellett elhaladva a néhány kilométerre fekvő Kavaje felé tartsunk, és az utlosó körforgalomban Durres, Golem felé. Ez már egy szerviz út féle amely elvisz a szálláshoz. 

A Maps.me alkalmazásban megtalálható az apartmanunk Magyar Apartmanok Qerret néven. (https://www.openstreetmap.org/#map=18/41.21724/19.50609)

Megérkezve bár fáradtan nyújtjuk ki végtagjainkat, de a látvány és az Albánia által nyújtott érzés mindenért kárpótol bennünket. Most már csak a kicsomagolás van hátra és élvezni a nyaralás minden egyes percét!

Érezzétek nagyon jól magatokat!

Várjuk élménybeszámolóitokat is! J

És tudod: Mi magyarok Albániában új szállással várunk benneteket magyar környezetben, magyar szomszédokkal, magyar személyzettel, magyar apartman házzal. Személyesen gondoskodunk , hogy nagyszerűen érezd magad. Nem szállást közvetítünk, hanem szállást adunk!

2024

 
🇭🇺Magyarország – Albánia🇦🇱
 
Szállásfoglalás, információ: info@albaniaszallas.hu, +36-30-4663748

Albánia határok, nyitvatartási idők: http://www.dogana.gov.al/c/173/334/deget-doganore